Från aromatisk obehandlad mjölk till delikatessost

2.9.2021

Hemligheten med den unika smaken hos Le Gruyère AOP-osten ligger i den obehandlade mjölken från kor som går på bete i det alpina landskapet och i ost- och källarmästarnas sakkunnighet, som i familjeföretagen har gått i arv från en generation till följande. En autentisk Le Gruyère-ost, lagrad i minst fem månader, känns igen på sin AOP- eller ursprungsgaranti-beteckning. Den är ett tecken på kompromisslös schweizisk kvalitet i osttillverkningens alla skeden.
Hemligheten med Le Gruyère AOP-ostens delikata smak ligger i den opastöriserade komjölken, det vita schweiziska guldet. Den obehandlade mjölken får sin egen, unika arom från bergängarnas färska gräs och de vilda örterna där korna går på bete.
Kantonen Freiburg har cirka 2200 mjölkproducenter, med i genomsnitt 25 kor i sina respektive ladugårdar.
Korna på gårdarna mjölkas två gånger om dagen, klockan sex på morgonen och efter fem på kvällen.

Efter mjölkningen är det dags att utfodra korna. På sommaren utfodras korna med färskt betesgräs och på vintern med torkat hö. Det är allt korna äter. Under somrarna skördar många mjölkbönder vid sidan om djurhållningen det nödvändiga höet.

”Mängden hö som behövs är inte liten, eftersom varje ko dagligen äter cirka 70 kilo gräs och dricker 50 till 100 liter vatten”, berättar Alexandre Murith, tillverkare av Le Gruyère AOP Alpage-bergostar. Det finns 29 kor i deras alpina ladugård.

I gengäld producerar djuret 20‒25 liter mjölk per dag. Alpkorna mjölkar aningen mindre än sina systrar i dalen, eftersom djuren rör sig mer, vilket påverkar mjölkproduktionsvolymerna. Det behövs 10 liter mjölk för ett kilo ost, vilket återspeglas i ostens prisbildning. Jämfört med den europeiska nivån betalas producenterna bra för den obehandlade mjölken, eftersom kvalitetsmjölk utgör den viktigaste hörnstenen i delikatessosten.

Varje mjölkbonde levererar sin värdefulla produkt till sitt ysteri, som ligger högst två kilometer ifrån, två gånger om dagen, morgon och kväll.

En av de äldsta lokala mjölkproducenterna är den 90-årige Gilbert Janin, som tar sig till Fromagerie de Mézières med traktor. På traktorflaket står fyra traditionella 50-litrars mjölkkannor.

”På ostmejeriets gård uppdateras man om dagens nyheter, medan man väntar på sin tur till mjölkpumpen. Ostmästaren är förutom samarbetspartner också en vän”, förklarar han.

RECEPT | LE GRUYÈRE AOP

Risotto med skogssvamp och ost

Den klassiska risotton får djup och en ny touch i Petter Bäcklunds recept som innehåller Le Gruyère AOP-ost.
Läs mer

Le Gruyére AOP potatissallad
med rökig smak

Pizza toppad med Gruyère

STORIES | LE GRUYÈRE AOP

De senaste berättelserna

Osttillverkningen börjar tidigt på morgonen

Gruyère-osten är uppkallad efter staden Gruyères i kantonen Fribourg. Gruyère är en hård, tät, pressad och kokt ost framställd av komjölk. Smaken på den unga osten är fruktig, men med stigande ålder...

läs mer
WordPress Image Lightbox