Løft ostenytelsen på et nytt nivå med den riktige drikken

14.10.2021

Når man velger smakspar med lik styrke, kan man finne kombinasjoner av ost og drikke som virkelig gir vann i munnen.

Server syltetøy, honning, ristede nøtter, oliven, lyst brød og kjeks til ost. Dette fremhever ostens egne smak og gjør bordet rikholdig og fristende.

Vin får osten til å synge

I ostenes smaksverden finner man ofte fettinnhold, syrlighet og salthet. Som en hovedregel kan man si at det lønner seg å velge en vin med rik smak til fete og harde oster. Saltheten er også et viktig element når man skal finne gode kombinasjoner. Saltheten reagerer slik at smakene blir sterkere sammen med vin.
Til Le Gruyère AOP-osten kan man gjerne åpne en flaske med fyldig rødvin. Med en amarone-vin laget i det nordøstlige Italia og et stykke hard ost med sterk smak kan du imponere selv dine mest kresne gjester. Elskere av lettere rødvin nyter osten sin sammen med en Pinot Noir-vin fra den nye verden.

Hvitvin med like mye søt fruktighet som stikkende syrlighet er en perfekt partner til hard ost. Prøv tysk, halvtørr riesling-vin sammen med Le Gruyère AOP-osten.

Søt vin er et klassisk smakspar til salt ost med sterk smak. Ost og portvin er en av de mest kjente kombinasjonene. Trendy matelskere kombinerer nå den aromatiske Le Gruyère AOP Réserve-osten med minst 10 måneders modningstid og intensiv smak med søt og krydret rød vermut.

Øl er ostens venn

Mange mener at ost smaker best med øl. Der hvor vinens syrlighet og tanniner skaper balanse i ostens kombinasjon av smak og fett, gjør bitterheten fra humle i ølet akkurat det samme. Den yngre Le Gruyére AOP-osten kan pares med et mildt øl med lett bitterhet, og ost med lang modning med et sterkere øl.
Mørk malt gir ølet en svak aroma av karamell, kaffe og sjokolade, som fremhever ostens modne, salte smak. Et høyere alkoholinnhold gir ølet en mer rik smak og demper den fete smaken i osten.

* Amber Ale er en fruktig øltype som også kan ha hint av blomster. Dette ølet inneholder sjeldent mye humle. Prøv det sammen med den klassiske Le Gryére AOP-osten.

* Bock er et sterk lagerøl med sødme i smaken samt en rundhet på grunn av et rikere alkoholinnhold. Prøv det med den klassiske Le Gryére AOP-osten.

* ESB er rikt fruktige øltyper med mye humle. De har en myk maltighet og urtesmak av humle. Karbondioksidinnholdet er lavt. Prøv disse med hvilken som helst av Le Gruyére AOP-ostene.

* Strong Ale er som navnet forteller mer rik på både alkohol og smak: maltig og fyldig. Det passer utmerket til å nytes med Le Gruyère AOP Reserve-osten.

Sidernes fruktighet fremhever ostens saltighet

Sider er også en utmerket drikk til ost. Den jordnære og epleaktige smaken til ekte sider kommer frem med stil i kombinasjon med ost. Den lille naturlige sødmen i sideren er slett ikke verst når den serveres sammen med ost med sterk smak. Tørr syrlig sider runder på sin side av ostens fete smak på samme måte som tørr hvitvin.

Prøv sidere fra forskjellige land, som Frankrike, Spania, Stor-Britannia og Norge med Le Gruyère AOP-ostene.

Varm te får frem skjulte aromaer i osten

En god kopp nytrukket te er et godt alkoholfritt alternativ til med ost. På samme måte som vin inneholder også te forskjellige tanniner. Varmen i varm te får også frem smakene som skjuler seg i osten. Sveitsere drikker ofte te med bl.a. ostefondue.

Prøv Bombay Chai-te til ost. Dette er svart te krydret med grønn te og tradisjonelle chai-krydre som kanel, kardemomme, nellik og svart pepper.

Den svarte teen Assam TGFOP Hatidubi Fu Soonga med en lett smak av røyk er en overraskende god følgesvenn til Le Gruyère AOP Reserve-osten.

Dersom du ikke har lyst på varm te, kan du også prøve nypresset eplejuice, hjemmelaget sitronlimonade eller en drikk laget av solbærblader til osten.

OPPSKRIFTSTIPS| LE GRUYÈRE AOP

Risotto med sopp

Les mer

Røkt potetsalat

Tarte Flambée-pizza

STORIES | LE GRUYÈRE AOP

Siste artikler

Fra aromatisk rå melk til delikatesseost

Hemmeligheten bak Le Gruyère AOP-ostens unike smak ligger i den rå melken melket av kyr som går og beiter fritt ute i alpelandskapene, samt i oste- og kjellermestrenes fagkunnskaper, som har gått i...

les mer

Osteproduksjonen starter ved morgengry

Gruyère-osten har fått navnet sitt etter byen Gruyère som ligger i kantonen Fribourg. Gruyère er en hard, tett, presset og kokt ost laget av kumelk. Osten har en fruktig smak når den er ung, men når...

les mer
WordPress Image Lightbox