Fra aromatisk rå melk til delikatesseost

14.10.2021

Hemmeligheten bak Le Gruyère AOP-ostens unike smak ligger i den rå melken melket av kyr som går og beiter fritt ute i alpelandskapene, samt i oste- og kjellermestrenes fagkunnskaper, som har gått i arv fra generasjon til generasjon i familiebedriftene. Du kan kjenne igjen en ekte Le Gruyère-ost som er kjellermodnet i minst fem måneder på AOP- eller opprinnelsesgarantimerket. Dette er en garanti på kompromissløs sveitsisk kvalitet i hver eneste fase i osteproduksjonen.
Hemmeligheten bak Le Gruyère AOP-ostens delikate smak ligger i den upasteuriserte kumelken, det hvite gullet fra Sveits. Det friske gresset og de ville urtene som kyrne spiser i fjellene gir melken en helt egen og unik aroma.
I Freiburg-kantonområdet er det omtrent 2200 melkeprodusenter med gjennomsnittlig 25 kyr på båsen.
På disse gårdene blir kyrne melket to ganger om dagen, klokken seks om morgenen og etter klokken fem om ettermiddagen.

Etter melkingen er det kyrnes mattid. Om sommeren spiser de friskt gress ute på engen og om vinteren får de tørket høy. Kyrne får ikke noe annet å spise. Mange av gårdeierne er ute og samler gress til vinteren samtidig som de steller kyrne om sommeren.

«Det er ikke helt små mengder gress man trenger, for hver ku spiser omtrent 70 kg gress om dagen og drikker 50-100 liter vann», forteller Alexandre Murith, som driver med produksjon av Le Gruyère AOP Alpage-ost. De har 29 kyr i alpefjøset sitt.

Til gjengjeld gir et dyr 20-25 liter melk om dagen. Fjellkyrne gir litt mindre melk enn deres søstre nede i dalene, for de beveger seg mer, og det har innvirkning på melkeproduksjonen. Man trenger 10 liter melk til ett kilo ost, og dette kan man se i prisene på osten. Sammenlignet med det europeiske nivået får produsentene godt betalt for rå melk, for melk i høy kvalitet er delikatesseostens viktigste hjørnestein.

Hver melkeprodusent leverer det dyrebare produktet sitt to ganger om dagen, om morgenen og kvelden, til en osteprodusent som ligger ikke mer enn to kilometer unna.

En av de eldste lokale melkeprodusentene er 90 år gamle Gilbert Janin, som har kommet til Fromagerie de Mézières-ysteriet med traktoren sin. På lasteplanet har han fire av de tradisjonelle melkespannene på 50 l.

«Det er fint å slå av en prat utenfor ysteriet mens man venter på turen sin til melkepumpa. I tillegg til samarbeidspartner er ostemesteren også en god venn av meg», forteller han.

OPPSKRIFTSTIPS| LE GRUYÈRE AOP

Risotto med sopp

Les mer

Røkt potetsalat

Tarte Flambée-pizza

STORIES | LE GRUYÈRE AOP

Siste artikler

Osteproduksjonen starter ved morgengry

Gruyère-osten har fått navnet sitt etter byen Gruyère som ligger i kantonen Fribourg. Gruyère er en hard, tett, presset og kokt ost laget av kumelk. Osten har en fruktig smak når den er ung, men når...

les mer
WordPress Image Lightbox