Smörrebröd (dansk smörgås) är Danmarks inofficiella nationalrätt. En smord brödskiva dekoreras med så mycket fyllning att det är nästan omöjligt att urskilja brödet. Även om fyllningen är riklig är smörrebröd också en fest för ögonen. Den öppna smörgåsen är en populär lunchmåltid.
På 1200-talet var vintrarna särskilt kalla i Danmark och människor var tvungna att hitta sätt att lagra olika typer av livsmedel för att de skulle hålla till våren. Sill var relativt sällsynt utanför Danmark och Sverige och kunde endast fiskas under vissa tider på året. Både fisk och kött röktes och torkades för att förbättra hållbarheten. Bröd var ofta surdegsbröd som höll sig färskt längre än vitt bröd. Dessa är också de ingredienser som användes i de första smörrebröden. Historien förtäljer att smörrebröden föddes ur lunchsmörgåsar. Jordbrukare som utförde fysiskt arbete brukade bygga upp sina smörgåsar för att maximera sitt energiinnehåll. De använde sig ofta av föregående dags rester på smörgåsen de åt till lunch.
Snart hamnade smörgåsen i Danmarks huvudstad Köpenhamn, där den blev en basföda i allt från gastropubar till snabbmatsrestauranger. Oskar Davidsen kallas smörrebröds fader. Han var en vinhandlare från Köpenhamn som började servera smörgåsar till sina kunder i slutet av 1800-talet – och en succé föddes. Smörrebröd blev mer populärt än det vin han sålde. 1888 öppnade han en smörrebrödsbutik på Nørrebro. Det fanns 177 olika smörgåsar på menyn.
En person kan äta 2 till 3 smörrebröd under en vanlig måltid men vid festliga tillfällen finns inga gränser. Smörrebrödsetiketten dikterar att smörgåsar innehållande sill eller fisk serveras först. Efter dem följer grönsaks- och köttsmörgåsar från de lättaste till de matigaste. Ostsmörgåsar och efterrätt, om tillämpligt, avnjuts i slutet av måltiden.
Några av de fyllningar som används för danska smörgåsar är så etablerade att de har fått sina egna namn:
Sol over Gudhjem, dvs. Sol över Gudhjem (rågbröd, rökt sill, purjolök eller gul lök, rå äggula)
Dyrlægens natmad, dvs. Veterinärens nattmat (rågbröd, leverpastej, saltat corned beef, köttgelé och lökringar)
Stjerneskud, dvs. Stjärnfall (vetebröd, sallad, tomatskivor, panerad rödspätta, ångkokt rödspätta, serveras med räkor och majonnäs, kaviar och en citronskiva)
Pariserbøf, dvs. Parisare (rågbröd, köttfärsbiff, lök, ett stekt ägg och konserverade rödbetor)
HC Andersen, dvs. leverpastejsmörgås (rågbröd, varm leverpastej, bacon, köttgelé, tomatskivor, pepparrot, persilja)
Rostbiff, dvs. rostbiffsmörgås (rågbröd, rostbiffskivor, rémoulade, lite pepparrot och rostad lök)
Ribbensteg, dvs. smörgås med stekt fläsk (rågbröd, stekt fläsk, syrad rödkål, en apelsinskiva)
Tartarmad, dvs. tartarsmörgås (rågbröd, tartarbiff, rå lök, riven pepparrot, rå äggula)
Laks, dvs. laxsmörgås (vitt bröd, gravlax, räkor, citronskiva, dill).