Løft oplevelsen af oste til højere niveau med rigtige drikkevarer

14.10.2021

De mest udsøgte kombinationer af oste og drikke opstår, når smagene ligner hinanden i styrke.

Servér kompot, honning, ristede nødder, oliven og lyst brød og kiks sammen med osten. De fremhæver ostens egne smagsnuancer og sørger for, at bordet fremstår bugnende af delikatesser.

Vin og ost får englene til at synge

I ostenes smagsunivers møder vi ofte fedt, syrlighed og salt. Som tommelfingerregel kan vi anbefale, at til fede, hårde oste, er det en god idé at vælge en vin med kraftig smag. Smagen af salt er også vigtig at tage med i betragtning, når man overvejer forskellige kombinationer. Saltet i vinen reagerer forstærkende på smagen af den.
Til en Le Gruyèren AOP kan du åbne en flaske fyldig rødvin. En nordøstitaliensk Amarone og et stærkt smagende stykke hård ost vil charmere selv de mest krævende middagsgæster. Hvis du er mere til lettere rødvin, så fungerer pinot noir-vine fra den Nye Verden også godt til ost.

Hvidvin, som indeholder såvel sød frugtsmag som gennemtrængende syrlighed, er udsøgt sammen med hård ost. Prøv for eksempel en tysk halvtør Riesling sammen med Le Gruyère AOP.

Sød vin er en klassisk drinkr til saltede oste med stærkt smag. En af de mest kendte kombinationer er ost og portvin. De rigtig trendy livsnydere spiser den intense og aromatiske Le Gruyère AOP Reservé, som er modnet i mindst 10 måneder, med en sød og krydret rød Vermouth.

Øl og ost går hånd i hånd

Mange mener, at ost smager allerbedst sammen med øl. Hvor vinens syre og tanniner afbalancerer ostens smag og fedt, gør bitterheden fra humlen det samme i en øl. En yngre Le Gruyére AOP danner glimrende par med en mild øl med let bitterhed, mens en længe modnet ost går godt sammen med en stærkere øl.
Mørk malt i øl frembringer delikate aromaer med karamel-, kaffe- og chokoladesmag, som fremhæver ostens modne, saltede smag. Højere alkoholindhold gør øllen mere fyldig i smagen og nedtoner ostens fedtsmag.

* Amber Ale er en frugtig øltype med blomsteragtig smag. Øllene er sjældent brygget med meget humle. Prøv Amber Ale sammen med en klassisk Le Gryére AOP.

* Bock er en stærk pilsnerøl med sød og rund smag, der stammer fra det højere alkoholindhold. Prøv øllet til en klassisk Le Gryére AOP.

* ESB’er er rigt frugtige og stærke øller. Smagen har bløde malttoner og urtesmag fra humlen. Indholdet af kuldioxid er i den lavere ende. Prøv disse øller sammen med en hvilken som helst Le Gruyére AOP-ost.

* Strong Ale har, som navnet antyder, et højere alkoholindhold og en kraftigere smag: og er maltagtige og fyldige. De passer fortræffeligt sammen med Le Gruyère AOP Reserve.

Ciderens frugtsmag fremhæver salt i osten

Cider kan også glimrende anbefales til ost. Den jordnære og æbleagtige smag af ægte cider bliver på elegant vis fremhævet i selskab med oste. Lidt naturlig sødme i cideren gør den lækker, når den serveres sammen med oste med stærk smag. En tør og syrlig cider nedtoner fedtet i osten, ligesom tør hvidvin.

Prøv forskellige cidere sammen med Le Gruyère AOP; franske, spanske, engelske og finske cidere.

Varm te løfter ostens skjulte aromaer frem

Et alkoholfrit alternativ som selskab til oste er en god kop te. Teen har, som vin, varierende indhold af tannin. Varmen fra en kop te bringer desuden ostens skjulte smagsnuancer frem.
Schweizerne drikker ofte te til bl.a. ostefondue.

Prøv en Le Gruyère AOP sammen Bombay Chai. Det er sort te krydret med grøn te og traditionelle chai-krydderier; kanel, kardemomme, nelikke og sort peber.

En overraskende kavaler til Le Gruyère AOP Reserve er Assam TGFOP Hatidubi Fu Soonga, sort te med en mild røgsmag.

Hvis du ikke har lyst til at drikke varm te til osten, så prøv den sammen med friskpresset æblemost, hjemmelavet citronlemonade eller en drik lavet af solbærbuskens blade.

OPSKRIFTSTIP | LE GRUYÈRE AOP

Svamperisotto

Læs mere

Røget kartoffelsalat

Pizza Tarte Flambée

STORIES | LE GRUYÈRE AOP

Seneste artikler

Fra aromatisk råmælk til velsmagende ost

Hemmeligheden bag Le Gruyère AOP-ostens enestående smag skal findes i råmælken fra køer, der græsser i alpelandskaberne, samt i oste- og kældermestrenes knowhow, overleveret fra generation til...

læs mere
WordPress Image Lightbox